Tarih: 08.07.2022 20:19
Halı temizliği konusunda ilk adımımız her zaman ürünlerin arkasında bulunan kullanım talimatıdır. Bu talimatlar sayesinde halılarımız en pratik ve sağlıklı yollar ile kalitesini koruyacaktır.
Yaşam alanlarımızın her yerinde, bizlere konfor, şıklık ve yalıtım sağlayan halılarımız gündelik trafik içerinde muhtelif kirlere ve etkilere maruz kalabilir. Çok beğenerek satın aldığınız kaliteli bir halıyı, her zaman ilk günkü hali ile görmek ve uzun bir kullanım ömrüne sahip olmasını isteriz. Fakat bu durumun sağlanması için kaliteli bir ürün almak kadar önemli olan bir diğer faktörde doğru halı temizliğidir. Doğru halı temizliği sayesinde; uzun ömürlü ve sağlığınızı olumsuz etkilemeyen bir ürüne sahip olabilirsiniz. Doğru metotlar ile temizlenmemiş bir halı, içinde barındırdığı tozlar ve kirler ile alerjik rahatsızlığınızı tetikleyebilir veya nedenini teşkil edebilir.
Halı temizliği konusunda ilk adımımız her zaman ürünlerin arkasında bulunan kullanım talimatıdır. Bu talimatlar sayesinde halılarımız en pratik ve sağlıklı yollar ile kalitesini koruyacaktır. Ayrıca bu talimatlar sadece kullanıcı tarafından yapılacak temizleme işlemi için değil, aynı zamanda profesyonel ekiplere de temizlik için teslim ettiğininiz zamanlarda da ürünün nasıl temizlenmesi gerektiği konusunda kılavuzluk yapacaktır. Etiketler de yer alan halının; cinsi, iplik türü ve dokuma türü gibi bilgiler hem sizlere hem de profesyonel temizlik personeline yardımcı olacaktır.
Peki, evde halı temizliğini nasıl yapmalıyız? Temizleme işlemi sırasında hangi malzemeleri kullanmalıyız?
EVDE HALI TEMİZLENİR Mİ?
Sorunuzun cevabı evet, temizlenebilir. Her ne kadar profesyonel ekipleri ve ekipmanları tavsiye etsek de, sizlerde evlerinizde, vermiş olduğumuz bilgiler doğrultusunda halılarınızı sağlıklı bir şekilde temizleyebilirsiniz.
Öncelikle halınızın dokuma tipi, iplik türü ve cinsini tespit etmelisiniz. Akrilik, viskon, yün veya polyamid gibi iplik türlerinin ve makine halısını ile el dokuma halının, temizlik malzemesi farklılık göstermektir.
SÜPÜRME İŞLEMİ
Halılarınızı elektrikli süpürge veya robot süpürge dışında farklı bir araç ile süpürmeyiniz. Süpürme esnasında halınızı dokuma yönüne göre tüm tozlardan arındırdığınızdan emin olana süpürünüz.
SIVI LEKELERE MÜDAHALE
Halınızda oluşan sıvı lekelere karşı anında müdahale çok büyük bir öneme sahiptir. Anında müdahale sayesinde kalıcı izlerin oluşmasını engellerken, temizlik işlemini kolay hale getirecektir. Dökülen sıvıyı öncelikle kağıt havlu ile emdirin, ardından ağartıcı içermeye bir sabun (beyaz sabun-arap sabunu) vasıtası ile ya da güvenilir bir markanın halı şampuanıköpüğü ile hafif ıslak bez ile oval hareketler yaparak lekenin halıya işlemesini engellemelisiniz. Kullanacağınız temiz maddesini lekeye uygulamadan önce halınızın görünmeyen küçük bir kısmında denemekte faydalı olacaktır.
KATI LEKELERE MÜDAHALE
Halınıza dökülmüş olan katı bir maddeyi çok fazla yaymadan, mümkünse bir araç (kaşık) vasıtası ile sıyırtma yaparak halının üzerinden alın ve ardından halı şampuanı köpüğü veya doğal sabun maddesi ile çok baskı yapmadan oval hareketler ile temizleyiniz. Temizlik esnasında kesinlikle halınıza zarar verebilecek, aşınmaya yol açabilecek, tel veya sert fırça ile müdahale etmeyin. Hem sıvı lekelerde hem de katı lekelerde ileri geri müdahalede bulunmak lekenin yayılmasına yol açacağı için, oval hareketler doğru bir yöntem olacaktır. Basit bir durulama işlemi sonrası su çekiş özelliğine sahip bir süpürge ile fazla suyu alıp halınızı asarak veya havalandırarak kurumasını sağlayın.
HALI TEMİZLİĞİNDE ÖNEMLİ DETAYLAR
Evininde halı temizliği yaparken yanlış müdahale istenmeye ve dönüşü olmayan sonuçlara yol açabilir. Bu yüzden;
- Halılarınızı rutubetten koruyun.
- Güneşe direkt olarak maruz kalmasını engelleyin.
- Silkeleme ve dövme işlemi uygulamayın.
- Kalıcı lekelerde temizlik konusunda ısrarcı olmayın, profesyonel destek isteyin.
- Halılarınızı katlamadan, sarılı rulo halinde yatay bir şekilde muhafaza edin.
- Halılarında deformasyon sonucu ortaya çıkan bir iplik veya ilmek varsa çekip kopartmaya çalışmayın. Makas ile kesin. İplik uçlarını çakmak vb. ateş kaynağı ile körlemeye çalışmayın.
- Halı üzerinde bulunan, halıda iz yapabilecek mobilya, sehpa, beyaz eşya gibi materyalleri belli aralıkla ile yer değiştirin. Yüksek havlı bir halıya sahipseniz, eşyaların oluşturduğu izleri yumuşak bir fırça ile tekrar havalandırın.
- Yerleri sildikten sonra halılarınızı ıslak zemine sermeyin.
- Evde bulunan karbonat, sirke, yumuşatıcı gibi çeşitli malzemeleri karıştırarak basit temizleyiciler yapabilirsiniz.
- Halılarında oluşan kötü bir koku varsa, karbonat serpip yarım saat bekleyin ve ardından süpürün.
- Sirke ve karbonat karışımı yapıp basit lekelere doğru püskürtün. Bu müdahale hem bakterilere karşı hem de lekelere karşı etkilidir.
- Halınıza sakız yapıştıysa, buz ile sakız üzerinde kompres yapın ve katılaşan sakızı halının iplik ve düğümlerine zarar vermeden kazıyın.
- Evinizde beslediğiniz sevimli dostlarınızın atıklarının halıya işlemesini engelleyin. Olası bir dışkıya maruz kalma durumunda daha fazla yere yayılmadan dışkıyı alın ve bölgeyi yukarıda belirttiğimiz aşamalara göre temizleyiniz.
- Halı seçimlerinizde; anti-bakteriyel/alerjik halı olmasında ısrarcı olun.
Tüm bu işlemler doğru uygulandığı şartlarda halılarınız kalitesinden ödün vermeden ilk günkü özelliklerini ve kalitesini koruyacaktır.